Οδηγίες!!!

Επιλέξτε από το MENU δεξιά "Αναζήτηση" το θέμα που σας ενδιαφέρει και ανοίξτε τη σελίδα!!!! Στείλτε τις δικές σας Αγγελίες,Διαφημιστείτε,Προσβληθείτε !!!!!E-mail: gnpapa@otenet.gr

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οικιακές Πυρκαγιές - Αιτίες και Αντιμετώπιση

Μια Προσφορά από την Επιχείρηση KING PYRROS Πυροσβεστικά Είδη!!!

Γ &Λ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Ε
Θ.ΒΡΕΣΘΕΝΗΣ 53 & ΦΡΑΝΤΖΗ
 ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210-9211914 & 210-9227084
E-mail: gnpapa@otenet.gr 




Πολλές πυρκαγιές οι οποίες εκκινούν σε οικίες μπορούν να προληφθούν ή να καταπολεμηθούν στην γέννησή τους αρκεί να υπάρχει η σχετική εγρήγορση.

Μια πυρκαγιά σε οικία μπορεί να μην προκαλεί πάντα τον θάνατο αλλά ειδικά στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει και ανεπανόρθωτα αναπνευστικά προβλήματα.

Ο καθένας μας θα πρέπει να διαθέτει εγρήγορση στην πρόληψη οικιακών πυρκαγιών αφού η "η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία".

Από οποιαδήποτε αιτία και αν ξεκινήσει πυρκαγιά στο σπίτι εκτός των ζημιών που θα προκληθούν, κινδυνεύουμε να ελεγχθούμε ποινικά από εισαγγελέα για εμπρησμό από αμέλεια.

Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς πρέπει να καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Η δουλειά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι να γνωρίζει την πυρκαγιά, τις ιδιαιτερότητές της, τις προτιμήσεις της και τους ελιγμούς της. Η δικιά μας δουλειά είναι να μάθουμε να προφυλασσόμαστε σωστά.

Αιτίες Πρόκλησης Οικιακής Πυρκαγιάς

Τσιγάρα: η απρόσεκτη εναπόθεση αναμμένων τσιγάρων είναι μια από τις κύριες αιτίες οικιακών πυρκαγιών.

Βενζίνη: δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσουμε στο σπίτι βενζίνη. Εάν, για τις ειδικές μας ανάγκες, θα πρέπει να φυλάσσουμε στο σπίτι μικρή ποσότητα βενζίνης, τότε την αποθηκεύουμε σε ένα μαρκαρισμένο και κατάλληλο δοχείο με ειδικό εξαερισμό το οποίο φέρει ετικέτα ελέγχου από ειδικευμένο εργαστήριο.

Σπίρτα-Αναπτήρες: τοποθετούμε τα σπίρτα και τους αναπτήρες κάπου ψηλά και ακόμα καλύτερα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι που δεν μπορούν να το φθάσουν τα παιδιά.

Κουζίνα: η κουζίνα είναι ο χώρος από όπου ξεκινούν οι περισσότερες πυρκαγιές. Πολλές όμως πυρκαγιές ξεκινούν από τις κρεβατοκάμαρες και τα καθιστικά. Όταν μαγειρεύουμε ποτέ δεν φεύγουμε από την κουζίνα αλλά μένουμε εκεί για να προσέχουμε. Αν χρειαστεί να φύγουμε για λίγο από την κουζίνα, παίρνουμε μαζί μας κάποιο αντικείμενο όπως π.χ. ένα πιρούνι ώστε να θυμόμαστε ότι πρέπει να επιστρέψουμε το συντομότερο.

Δεν τοποθετούμε ούτε αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα πάνω στις εστίες της κουζίνας. Ποτέ δεν αφήνουμε πάνω στις εστίες της κουζίνας τα "γκαζάκια" που χρησιμοποιούμε για τον καφέ ή το ζέσταμα. Το μικρό μας παιδί ή και εμείς μπορεί να ανοίξουμε άθελά μας το κουμπί της κουζίνας με αποτέλεσμα το γκαζάκι να θερμανθεί και να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες.

Απορροφητήρας: αλλάζουμε σε τακτά διαστήματα το φίλτρο του απορροφητήρα ώστε να είναι όσο το δυνατό καθαρό. Οι πυρκαγιές στις εστίες της κουζίνας συνήθως αναφλέγουν το φίλτρο του απορροφητήρα και από εκεί η πυρκαγιά αναπτύσσεται στον υπόλοιπο χώρο.

Αναμμένα Κεριά: δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε κεριά αναμμένα είτε εσωτερικά ή εξωτερικά της οικίας

Χριστουγεννιάτικα Δέντρα: σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα με αναμμένα τα λαμπάκια χωρίς να βρίσκεται κάποιος παρών.

Σόμπες-Θερμάστρες: κρατάμε την σόμπα 1 μέτρο μακριά από κάθε τι που μπορεί να καεί και ποτέ δεν αφήνουμε να λειτουργεί χωρίς να είναι κάποιος παρών. Είναι πολύ επικίνδυνο να τοποθετούμε εύφλεκτα υλικά όπως ρούχα, χαρτιά κλπ πολύ κοντά σε σόμπες. Δεν στεγνώνουμε ρούχα πάνω στις θερμάστρες ή στους θερμοσυσσωρευτές - ο ρόλος τους είναι μόνο να σας θερμάνουν.

Τζάκι-Ξυλοκόπα: στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα καίμε μόνο στεγνά ξύλα έχοντας τοποθετήσει μπροστά από το τζάκι την ειδική σχάρα προστασίας από σπίθες.

Πρίζες-Καλώδια: δεν τροφοδοτούμε πολλές συσκευές από μία πρίζα και κρατάμε τα καλώδια μακριά από χαλιά από έπιπλα και από άλλα αντικείμενα που πατώντας τα μπορούν να τα καταστρέψουν ή να προκαλέσουν την υπερθέρμανσή τους με συνέπεια την δημιουργία πυρκαγιάς.

Ψησταριές: μετά το ψήσιμο πρέπει πάντα να σβήνουμε τα κάρβουνα με νερό
Αποψίλωση Οικοπέδου: αποψιλώνουμε την περίμετρο του οικοπέδου ώστε η πυρκαγιά είτε να περιοριστεί στον χώρο μας ή να μην εισέλθει σε αυτόν.

Αλεξικέραυνο: εάν η οικία μας είναι κοντά σε δάση ή σε υψώματα σκεφτόμαστε σοβαρά την εγκατάσταση αλεξικέραυνου.

Ποντίκια: τα ποντίκια αρέσουν να ασχολούνται με τα καλώδια και βρίσκουν τους ηλεκτρολογικούς πίνακες ιδιαίτερα ζεστά και προφυλαγμένα μέρη. Έτσι, παίρνουμε μέτρα (παγίδες, δολώματα κλπ) ώστε να εξολοθρεύουμε ποντίκια ή άλλα τρωκτικά. Εάν το έργο αυτό μας απωθεί τότε το αναθέτουμε σε ειδικευμένες εταιρείες απολυμάνσεων.

Κάψιμο Χόρτων-Ξύλων: επειδή απαγορεύεται ανοιχτή πυρκαγιά στο ύπαιθρο θα πρέπει πριν αποφασίσουμε να κάψουμε ξύλα ή χόρτα να συμβουλευτούμε και να πάρουμε την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή της Αγροφυλακής της περιοχής μας. Εάν μας επιτραπεί, θα πρέπει μετά την πυρά να φροντίσουμε ώστε να σβήσουμε όλα τα κατάλοιπα της πυρκαγιάς.

Καθαρισμός Εξωτερικού Χώρου: καθαρίζουμε τη στέγη, τις βεράντες, την αυλή μας από σκουπίδια, ξερά χόρτα, κλαδιά και πευκοβελόνες διότι σε υπερβολική θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως αποτελέσουν πηγή έναρξης πυρκαγιάς

Σωροί με Καυσόξυλα: οι σωροί με τα καυσόξυλα και άλλα εύφλεκτα υλικά πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι.

Σπινθήρες από Εργαλεία: αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδεχομένως να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

Τρόποι Μειώσεων Θανάτων από οικιακές πυρκαγιές

Εκπαίδευση

Χρειάζεται επιπλέον εκπαίδευση του ευρύ κοινού πάνω σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών και τραυματισμών ή θανάτων που μπορεί να προκύψουν από αυτές. Πληροφορίες σχετικά με τις πιο κοινές αιτίες πρόκλησης οικιακών πυρκαγιών πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση.

Εγκατάσταση & Συντήρηση Ανιχνευτών Καπνού

Οι ανιχνευτές καπνού έχουν αποδειχτεί αποδοτικοί στην πρόληψη θανάτων στις οικιακές πυρκαγιές. Η πιο αποδοτική συνδεσμολογία είναι να βρίσκονται διασυνδεμένοι πολλαπλοί σταθμοί ανιχνευτών καπνού, των οποίων οι σειρήνες τροφοδοτούνται απευθείας με εναλλασσόμενο ρεύμα έχοντας όμως και μπαταρία. Οι σταθμοί αυτοί πρέπει να τοποθετούνται εντός και εκτός κάθε υπνοδωματίου, σε κάθε όροφο. Ο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού θα πρέπει να δοκιμάζει περιοδικά τους ανιχνευτές καπνού βάση των οδηγιών του κατασκευαστή. Ο Αμερικανικός Κανονισμός NFPA προτείνει ο έλεγχος των ανιχνευτών καπνού να πραγματοποιείται τουλάχιστον κάθε μήνα. Ο ιδιοκτήτης κάθε σπιτιού θα πρέπει να σχεδιάσει και να εξασκηθεί σε σχέδιο εκκένωσης της οικίας του σε περίπτωση ανάγκης.

Φορητοί Πυροσβεστήρες

Η πυροσβεστική επέμβαση στο ξεκίνημα μιας φωτιάς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στα πρώτα λεπτά μιας πυρκαγιάς αρκεί «ένας κουβάς νερό» ή ένας μικρός φορητός πυροσβεστήρας για να αποτραπεί μια δαπανηρή και πολύ δύσκολη προσπάθεια με μεγάλη πιθανότητα σοβαρών επιπτώσεων.

Οι φορητοί πυροσβεστήρες είναι συνήθως Τύπου Α, Β, C, D ή F και σε διάφορα κιλά όπως 1,2,5,6,9 και 12Kg/Lt και μπορούν να περιέχουν Διοξείδιο του Άνθρακα, Σκόνη, Αφρό ή Νερό ή Υλικό Κατηγορίας F (για Μαγειρικά Λίπη και Έλαια) ως Κατασβεστικό Υλικό.

      


Πρέπει να χρησιμοποιείστε τους πυροσβεστήρες μόνο αν η φωτιά είναι μικρή και τη θεωρείτε ελεγχόμενη. Αν δεν μπορείτε να την ελέγξετε, κτυπήστε τον συναγερμό και φύγετε γρήγορα αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάνεις άλλος στον χώρο.


Οι πυροσβεστήρες πρέπει να περνούν έλεγχο συντήρησης ανά έτος από την στιγμή που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να συντηρούνται κάτι που σημαίνει ανάδευση του υλικού τους και έλεγχο της πίεσης. Αναγόμωση γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχουν χρησιμοποιηθεί και φυσικά επανέλεγχος. Όλοι οι φορητοί πυροσβεστήρες πρέπει υποχρεωτικά κάθε έτος να συντηρούνται και κάθε 10 έτη να περνούν τεστ υδραυλικών δοκιμών.



Αυτόματοι Πυροσβεστήρες Οροφής – Λεβητοστάσια

Πολλές οικιακές πυρκαγιές ξεκινούν από τα Λεβητοστάσια κυρίως λόγο ελλιπούς Συντήρησης. Στα λεβητοστάσια τα οποία περιλαμβάνουν μόνο τον λέβητα και τον καυστήρα χρησιμοποιούνται για προστασία οι αυτόματοι πυροσβεστήρες Οροφής οι οποίοι παρέχουν τοπική πυροπροστασία στην περιοχή του καυστήρα και αναρτώνται σε απόσταση 2 - 2,5μ πάνω από αυτόν. Οι πυροσβεστήρες αυτοί αποτελούνται από δοχείο που περιέχει ξηρά σκόνη υπό πίεση και ένα ενσωματωμένο ακροφύσιο με διάταξη τύπου Sprinkler πιστοποιημένο κατά CE το οποίο περιλαμβάνει ασφαλιστικό εκτόνωσης και λειτουργεί όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος γίνει 68°C περίπου.

Προώθηση ψεκαστήρων στις οικίες

Οι ψεκαστήρες νερού (σπρίνκλερ) έχουν αποδειχτεί ότι είναι συστήματα τα οποία σώζουν ζωές και περιουσιακά στοιχεία όπως τα σπίτια. Ο κίνδυνος θανάτων σε οικιακή πυρκαγιά μειώνεται περίπου κατά 80% όταν υπάρχουν ψεκαστήρες, όπως επίσης μειώνεται κατά μέσο όρο 71% η απώλεια περιουσίας ανά πυρκαγιά.

Διερεύνηση Τρόπων για να Γίνουν τα Οικιακά Προϊόντα Ασφαλέστερα

Οι κανονισμοί οι οποίοι απαιτούν στους αναπτήρες να υπάρχει ασφάλεια για τα παιδιά είναι καλό παράδειγμα, όπως υπάρχουν και απαιτήσεις για τσιγάρα με μικρότερη δύναμη ανάφλεξης, αναφερόμενα ως πυροασφαλή τσιγάρα. Επίσης η χρήση καλυμμάτων σε έπιπλα και στρώματα που είναι πιο ανθεκτικά στις αναφλέξεις του τσιγάρου, είναι ένα παράδειγμα που έχει έχει ήδη οδηγήσει στην βελτίωση της πυρασφάλειας.



Πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη πυρασφάλειας ατόμων υψηλού κινδύνου όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί και άτομα με αναπηρία, ώστε να αναπτύξουμε μια στρατηγική, έχοντας ως στόχο τα συγκεκριμένα γκρουπ ανθρώπων.

Κάλυψη Χώρων με Νερό

Να υπάρχει τουλάχιστον μια βρύση με λάστιχο αρκετά μακρύ να καλύπτει όλους τους χώρους στην αυλή.

Εάν Συμβεί Πυρκαγιά

Εάν διαπιστώσουμε πυρκαγιά, φεύγουμε αμέσως και καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.
Ενημερώνουμε αμέσως και την ασφαλιστική μας εταιρία. Οι αληθινές πυρκαγιές δεν έχουν καμιά σχέση με αυτές που παρουσιάζουν η τηλεόραση και ο κινηματογράφος. Οι αληθινές πυρκαγιές είναι επιθετικές, γύρω μας είναι ζεστά, σκοτεινά, αποπνικτικά έχει καπνό και θόρυβο.

Ίσως να έχουμε λίγο χρόνο για να μπορέσουμε να διαφύγουμε με ασφάλεια. Για να διαφύγουμε, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ σε μία πυρκαγιά διότι μπορεί αυτό να παγιδευτεί μεταξύ δύο ορόφων ή μπορεί να μας κατεβάσει σε όροφο που υπάρχει πυρκαγιά.

Για να διαφύγουμε, πάντα χρησιμοποιούμε τις σκάλες. Πριν ανοίξουμε μια πόρτα, γονατίζουμε και βάζουμε την παλάμη μας στον χώρο μεταξύ της πόρτας και του πλαισίου της. Αν η πόρτα καίει, αυτό σημαίνει ότι από πίσω υπάρχει πυρκαγιά οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε
άλλη διέξοδο. Αν η πόρτα έχει κανονική θερμοκρασία τότε ανοίγουμε την πόρτα προστατεύοντας το σώμα μας πίσω από αυτή ώστε εάν χρειαστεί, να την κλείσουμε απότομα.

Αν όλα είναι εντάξει τότε φεύγουμε προσεκτικά κλείνοντας όλες τις πόρτες πίσω μας. Δεν επιστρέφουμε σε φλεγόμενο κτίριο. Αν νομίζουμε ότι κάποιος είναι παγιδευμένος μέσα στο κτίριο, ενημερώνουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία που νομίζουμε ότι βρίσκεται. Οι πυροσβέστες είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν διασώσεις με ασφάλεια. Είναι πολύ επικίνδυνο να μπαίνουμε σε φλεγόμενο κτίριο αν δεν είμαστε προστατευμένοι με τα κατάλληλα ρούχα, εάν δεν είμαστε εξοπλισμένοι με κατάλληλη αναπνευστική συσκευή και εάν δεν έχουμε εκπαιδευτεί σε διασώσεις.

Είναι πολύ επικίνδυνο να μπαίνουμε σε φλεγόμενο κτίριο αν δεν είμαστε προστατευμένοι με τα κατάλληλα ρούχα, εάν δεν είμαστε εξοπλισμένοι με κατάλληλη αναπνευστική συσκευή και εάν δεν έχουμε εκπαιδευτεί σε διασώσεις.

Δεν πειράζουμε τίποτε μέσα στην οικία μας μέχρι να τελειώσει το έργο της η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Ανακριτικό της Τμήμα. Όταν μας επιτρέψουν, μπαίνουμε στην οικία μας με ψυχραιμία. Συνεργαζόμαστε επίσης ψύχραιμα με τους πραγματογνώμονες της ασφαλιστικής μας εταιρίας.

Πάντα στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία και προμήθεια Πυροσβεστικών Μέσων

Γ & Λ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Ε
E-mail: gnpapa@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου